04.01.2018.
Danijel Martinek

Na jednom You Tube kanalu pronašli smo video koji analizira vrijedi li Mooreov zakon danas ili ipak više ne. O Mooreovom zakonu se posljednjih godina mnogo govori u svijetu računala, no što je zapravo "Mooreov zakon"?"The number of transistors that can be fit onto a square inch of silicon doubles every 12 months." 
("Broj tranzistora koji se mogu staviti u jedan inch kvadratni silicija udvostručava se svakih 12 mjeseci.")

- ova rečenica je dio orginalnog članka iz 1965. koji je napisao Gordon Moore, suosnivač i direktor multinacionalne kompanije Intel

 

To znači da se svakih 12 mjeseci procesorska snaga udvostručava čime se direktno utječe na jačinu samog računala. Mooreov zakon možemo opaziti i u razvoju RAM i video memorije no kako se tehnologija sve više razvija tako se i razvija nano proizvodnja tranzistora pa tako imamo sve manje tranzistore što omogućava veću količinu istih na istoj površini. Time dolazimo do pitanja - gdje je kraj?

Konačni odgovor na to pitanje nemaju ni najveći stručnjaci. Jedan odgovor je "dokle nam fizika dopusti" jer ako priroda "ne dopusti" povećanje snage procesora trenutnom tehnologijom, pronaći će se novi način proizvodnje i implementiranja postojeće tehnologije, što je već bio slučaj.

Kako je dokazano da Mooreov zakon ne vrijedi samo za procesore već i za druge računalne komponente, koji zapravo čimbenici utječu na njega i je li to samo hardware?

U sljedećem videu koji smo odlučili podijeliti s vama, David Murray (8-Bit guy) analizira Mooreov zakon te pokušava utvrditi što to sve utječe na Mooreov zakon.

 

 

Video izvor: 8-Bit guy - Are Computers Still Getting Faster?