Predstavljen Byton Concept EV - novi električni automobil

10.01.2018.
Danijel Martinek

Na ovogodišnjem CES sajmu predstavljen je novi električni automobil kineske tvrtke Byton te nam kao najveće iznenađenje otvorenja sajma pokazuje svijetlu budućnost električnih automobila.Las Vegas početkom svake godine postaje top destinacija za sve ljubitelje tehnologije. Razlog tome je Consumer Electronics Show ili jednostavno CES sajam koji okuplja najveće tvrtke iz IT industrije, kao i start-up tvrtke koje se žele probiti na tržište. CES sajam nam svake godine donosi pregršt inovacija i najveći je sajam takve vrste u svijetu.

Već prvog dana velika imena poput LGa, Samsunga, Sonyja održali su konferencije gdje su predstavili novitete iz svih segmenata IT industrije, no jedna od najinteresantnijih konferencija dana bila je ona novoosnovane kineske tvrtke BYTON koja je predstavila svoj prvi električni automobil.

Side view

 

Pod nazivom Byton Concept EV ovaj SUV donosi nam mnoge inovacije s ciljem potpuno različitog iskustva vožnje od kojeg smo navikli pa tako Concept EV nema bočne retrovizore već su umjesto njih postavljene kamere. Isto tako kamere se nalaze na sve četiri strane automobila što će vozilu i vozaču omogućavati odličan pregled okoline. Kamere imaju u sebi pametne senzore koji omogućavaju vozilu da prepozna vlasnika, "pozdravi ga" odnosno otključa/otvori vrata i kaže mu sve važne informacije vezane uz vozilo poput stanja baterije ili nekih drugih komponenti.

Sensors

 

Unutrašnjost vozila donosi nam prvi u svijetu "edge-to-edge" zaslon osjetljiv na dodir koji djeluje kao kontrolna ploča automobila. Dimenzije zaslona su 125 x 25 cm, a ako to nije dovoljno, na samom volanu nalazi se još jedan zaslon veličine tableta koji sadrži iste funkcionalnosti kao i kontrolna ploča. Osim dodirom, kontrolnom pločom možemo upravljati ručnim gestama ili zvukovnim naredbama.

Sustav sadrži najrazvijeniju verziju Amazonovog "Alexa" glasovnog servisa i mogućnost strojnog učenja pomoću kojeg analizira podatke vozila i okolinu s ciljem zaštite vozila i putnika te poboljšanjem iskustva vožnje. Sustav automatski podešava vozilo potrebama pojedinog vozača.

Interior

 

Iako je glavna stavka ovog automobila zasigurno tehnologija koju sazdrži, u Byton-u nisu izostavili pitanje dizajna pa tako Concept EV sadrži savršene dimenzije takve vrste automobila kako tvrdi CEO i suosnivač tvrtke Carsten Breitfeld. Prednji i stražnji dio automobila sadrži takozvane "smart surface" područja koje omogućuju vlasniku da samostalno stilizira automobil po vlastitoj želji.

Smart surfaces

 

Osnovni model ovog potpuno električnog automobila ima domet od 400 km s kapacitetom baterije od 71 kWh i podršku brzog punjenja što omogućava automobilu da se baterija napuni do 80% za pola sata. Cijena osnovnog modela je samo 45 tisuća američkih dolara i trebao bi krenuti u proizvodnju krajem 2019. godine.

Kao najveće iznenađenje otvorenja ovogodišnjem CES sajma, Byton tek treba dokazati da se može mjeriti s najvećim današnjim proizvođačima električnih automobila kao što su Tesla, Fisker i Rimac. Ovo predstavljanje novog potpuno električnog vozila još je jedan nagovještaj da automobili koji se pogone na fosilna goriva odlaze u povijest.

Ispod članka možete pogledati galeriju slika ovog automobila.

 

Izvori: