Član QUANTija napravio inovativnu mobilnu aplikaciju

15.05.2018.
Danijel Martinek

Naš član Bruno Sačarić napravio je vrlo korisnu i inovativnu mobilnu aplikaciju za računanje u binarnom, oktalnom, heksadekatskom ili bilo kojem drugom sustavu od od 2 do 36 različitih znamenaka.Bruno Sačarić, inače student FER-a, od četvrtog razreda srednje škole pokazuje interes za mobilno programiranje, konkretno za Android programiranje što ga je potaklo da napravi svoju aplikaciju.

Kao vrstan matematičar i fizičar, Bruno se odlučio za izradu kalkulatora koji neće samo računati u sustavu s 10 znamenaka već u bilo kojem sustavu u rasponu od 2 do 36 različitih znamenaka. Iako postoji već mnogo sličnih aplikacija, ova je inovativna po tome što računa i decimale u bilo kojem sustavu. Baš zbog toga, aplikacija bi mogla pomoći informatičarima, konkretno programerima, a i matematičarima koji svakodnevno koriste više sustava za kompleksne algoritme i račune bez da su ograničeni samo na cjelobrojne znamenke. Još jedna posebnost aplikacije je ta što se brojevne baze mogu mijenjati dinamički i samim time se brojevi automatski pretvaraju iz jedne baze u drugu. 

 

Ako se slučajno pitate zašto je raspon baza ograničen samo do 36, razlog tome je to što je teško pronaći način kako da se sustavi s rasponom većim od 36 prikazuju. Iako se brojevni sustavi u rasponu do 10 znamenaka mogu prikazivati samo brojevima (od 0 do 9), za sustave veće od 10 moramo koristiti slova - 10 = A, 11 = B, 12 = C, 13 = D, 14 = E...

Internacionalni standard je da se uzimaju arapski brojevi i velika slova engleske abecede (latinica), dakle ako engleska abeceda ima 26 slova + 10 brojevnih znamenaka to nam daje maksimalni raspon do 36 različitih znamenaka.

Ova aplikacija je također potpuno besplatna što omogućava korištenje i u edukacijske svrhe i sigurni smo da će pomoći osnovnoškolcima, srednjoškolcima pa i studentima da što jednostavnije i bolje shvate brojevne sustave.

Aplikacija trenutno ima oko 500 preuzimanja i ocjenu od 5 zvjezdica, a preuzeti ju možete na sljedećem linku: https://bit.ly/2L1WyS4

 

Iako je Android programiranje Bruni zbog nedostatka vremena trenutno samo hobi, on kaže da će se i dalje nastaviti educirati u tom području te ga možda jednoga dana vidimo zaposlenog u nekoj uspješnoj hrvatskoj IT firmi.