Apple priznao da usporava iPhone telefone

05.01.2018.
Filip Wolf
Foto: -Nedavno je otkriveno da Apple doista usporava rad starijih iPhone modela. To se već duže vrijeme spekuliralo, no izgleda da su skeptici bili u pravu. Ispričali su se i tvrde da je to zbog produljenja rada starih baterija. Trebate li zamijeniti baterije? Kako? 

Mnogo korisnika je podnijelo optužbe protiv Applea tvrdeći da zbog šutnje oko usporavanja starijih uređaja, korisnici su bili natjerani kupiti nove uređaje. Apple je opovrgnuo da bi radio išta što bi namjerno skratilo životni vijek njihovih proizvoda. U namjeri poboljšanja situacije, Apple je smanjio cijene zamjene svojih baterija sa 79$ na 29$.

Zašto to Apple radi?

Baterije nakon nekog vremena gube kapacitet. Čak i ako uređaj prikazuje 20%, on se može istog trena ugasiti. Prošle je godine Apple izdao nadogradnju softvera kojom je usporavao rad uređaja tako da bi spriječio neočekivan gašenja.

Koji modeli?

iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7, 7 Plus.

Tvrde da će nadogradnja s vremenom doći i na ovogodišnje modele (iPhone 8, X).

Kako da provjerim performanse baterije?

Slijedeća iOS nadogradnja će dovesti mogućnost provjere stanja baterije. Ako ste nestrpljivi, možete preuzeti Geekbench 4 iPhone monitor performansi od Primate Labs.

Kako da nadogradim bateriju?

Apple store, koji je najbliži u Zagrebu, provodi redovne zamjene baterije.

Kako da poboljšam performanse svojeg uređaja?

Izbjegavajte izlaganje svojeg uređaja pre niskim ili visokim temperaturama. Optimalno okruženje za iPhone je 16° do 22°.